День рождения празднует сегодня Минтимер Шаймиев / Минтимер Шәймиев бүген туган көнен бәйрәм итә

ShaimievСегодня Государственный Советник Татарстана, председатель попечительского совета Республиканского фонда возрождения памятников истории и культуры РТ Минтимер Шаймиев отмечает день рождения. Ему исполнилось 77 лет.

Татарское сообщество Самарской области присоединяется ко всем поздравлениям и желает Минтимеру Шариповичу крепкого здоровья и долголетия!

Минтимер Шарипович Шаймиев родился 20 января 1937 года в деревне Аняково нынешнего Актанышского района в семье потомственных крестьян.

Дед М.Ш.Шаймиева — Шаймухаммет был крепким, даже зажиточным середняком. В годы коллективизации попал под раскулачивание. Отец Минтимера Шариповича — Шагишарип Шаймиев всю жизнь проработал в сельском хозяйстве (в течение 26 лет был председателем колхоза).

В 1954 году М.Ш.Шаймиев окончил школу и поступил в Казанский сельскохозяйственный институт. После окончания факультета механизации Казанского сельскохозяйственного института (1959 г.) работал в области механизации сельского хозяйства.

1969-1983 гг. — министр мелиорации и водного хозяйства ТАССР. 1983 г. — первый заместитель Председателя Совета Министров ТАССР. 1983-1985 гг. — секретарь Татарского обкома КПСС. 1985-1989 гг. — Председатель Совета Министров ТАССР. 1989-1990 гг. — первый секретарь Татарского обкома КПСС.

В 1990 году избран Председателем Верховного Совета ТАССР. В этом году была принята Декларации о государственном суверенитете Республики Татарстан.

12 июня 1991 года был избран первым Президентом Республики Татарстан. Многонациональный народ Татарстана высоко оценил усилия М.Ш.Шаймиева по укреплению мира и согласия в республике, решению сложных социально-экономических проблем. Дважды (24 марта 1996 года и 25 марта 2001 года) он был вновь избран Президентом Республики Татарстан.

1994-2001 гг. — член Совета Федерации Федерального Собрания РФ. 25 марта 2005 года, по представлению Президента Российской Федерации В.Путина, Государственный Совет Республики Татарстан наделил М.Шаймиева полномочиями Президента Республики Татарстан.

Член президиума Государственного Совета РФ с сентября 2000 по март 2001 гг., с мая по ноябрь 2009 г. С 1 декабря 2001 г. — сопредседатель Высшего совета партии «Единая Россия». Срок полномочий Президента Республики Татарстан М.Ш.Шаймева истек 25 марта 2010 г.

21 апреля 2010 года назначен Государственным Советником Республики Татарстан. C апреля 2010 года является председателем попечительского совета некоммерческой организации «Республиканский фонд возрождения памятников истории и культуры Республики Татарстан».
Член Совета по Общественному телевидению России. Член Российского исторического общества.

* * *

Бүген ТР Дәүләт Киңәшчесе, ТР тарихи һәм мәдәни һәйкәлләрне торгызу Республика фонды попечительләр советы рәисе Минтимер Шәймиев туган көнен бәйрәм итә. Аңа 77 яшь тулды.

Самар татар җәмәгатьчелеге барлык котлауларга кушыла һәм Минтимер Шәриповичка нык сәламәтлек һәм озын гомер тели.

Минтимер Шәрип улы Шәймиев 1937 елның 20 гыйнварында хәзерге Актаныш районы Әнәк авылында крестьян гаиләсендә туган.

М.Ш.Шәймиевнең бабасы Шәймөхәммәт урта хәлле, таза тормышлы игенче булган. Коллективлаштыру елларында, кулак дип санап, аны йортыннан, мал-туарларыннан мәхрүм иткәннәр. Минтимер Шәриповичның атасы Шәһишәрип ага Шәймиев бөтен гомере буена авыл хуҗалыгында эшләгән (26 ел дәвамында колхоз рәисе булып торган).

1954 елда М.Ш.Шәймиев мәктәпне тәмамлый һәм Казан авыл хуҗалыгы институтына укырга керә. Казан авыл хуҗалыгы институтының механикалаштыру факультетын тәмамлаганнан соң (1959 ел), авыл хуҗалыгын механикалаштыру өлкәсендә эшли.

1969-1983 елларда — ТАССРның мелиорация һәм су хуҗалыгы министры.

1983 елда — ТАССР Министрлар Советы Рәисенең беренче урынбасары.

1983-1985 елларда — КПССның Татарстан өлкә комитеты секретаре.

1985-1989 елларда — ТАССР Министрлар Советы Рәисе.

1989-1990 елларда — КПССның Татарстан өлкә комитеты беренче секретаре.

1990 елда ТАССР Югары Совет Рәисе итеп сайлана. Шул елда Татарстан Республикасының дәүләт суверенитеты турында Декларация кабул ителә.

1991 елның 12 июнендә Татарстан Республикасының беренче Президенты итеп сайлана. Татарстанның күп милләтле халкы республикада тынычлык һәм иминлекне ныгыту, катлаулы социаль-икътисади проблемаларны хәл итү буенча М.Ш.Шәймиев тырышлыгына югары бәя бирә. Ике мәртәбә (1996 елның 24 мартында һәм 2001 елның 25 мартында) ул яңадан Татарстан Республикасы Президенты итеп сайлана.

1994-2001 елларда — Россия Федерациясе Федераль Җыенының Федерация Советы әгъзасы.

2005 елның 25 мартында Россия Федерациясе Президенты В.В.Путин йөкләмәсе буенча, Татарстан Республикасы Дәүләт Советы тарафыннан М.Ш.Шәймиевкә Татарстан Республикасы Президенты вәкаләтләре бирелә.

Россия Федерациясе Дәүләт Советы әгъзасы (2000-2001 елларда — Дәүләт Советы Президиумы әгъзасы).

2001 елның 1 декабреннән «Бердәм Россия» партиясенең Югары Советы рәистәше.

ТР Республикасы Президенты М.Ш.Шәймиевнең вәкаләтләр чоры 2010 елның 25 мартында тәмамланды.

2010 елның 21 апрелендә Татарстан Республикасы Дәүләт Киңәшчесе итеп билгеләп куелды.

2010 елның апреленнән “Татарстан Республикасының тарихи һәм мәдәни һәйкәлләрне торгызу Республика фонды” коммерцияле булмаган оешмасының попечительләр советы рәисе булып тора.

Россиянең Иҗтимагый телевидениесе Советы әгъзасы. Россия тарих  җәмгыяте әгъзасы.

Просмотров: 842